Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za jedyne 12 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Masło wcale nie jest grosze od oliwy z oliwek

Karolina Kasperek
Kategoria: Wieś i Rodzina Data: 05.06.2021
Masło wcale nie jest grosze od oliwy z oliwek
Wieś i Rodzina Zdrowie
Data publikacji 05.06.2021r.

Czy należy bać się masła i tego, że spowoduje ono wzrost stężenia tłuszczów we krwi, a tym samym podwyższy poziom cholesterolu?

r e k l a m a

Masło nie podnosi aż tak bardzo poziomu triglicerydów we krwi

Niekoniecznie, bowiem już kilka lat temu szwedzcy naukowcy odkryli, że spożycie masła prowadzi do znacząco słabszego wzrostu tłuszczów we krwi po posiłku niż na przykład skonsumowanie oliwy z oliwek czy oleju lnianego. Różnice były bardziej widoczne u mężczyzn niż u kobiet.

Jak można tłumaczyć ten stosunkowo niewielki wzrost tłuszczu, czyli trójglicerydów, we krwi? Otóż około 20% tłuszczu w maśle składa się z krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. I jedne, i drugie są natychmiast wykorzystywane do produkcji energii i dlatego nie wpływają w istotny sposób na podniesienie poziomu trójglicerydów we krwi. To tzw. dobre kwasy tłuszczowe.

Nowe spojrzenie na tłuszcze w diecie

Jak tłumaczy Julia Svensson z Lund University, przyczyną może być fakt, że komórki jelit chętniej przechowują, czyli zatrzymują, tłuszcze z masła niż długołańcuchowe kwasy tłuszczowe z olejów roślinnych. Spożycie masła powoduje jednak nieznaczne podwyższenie stężenia wolnych kwasów tłuszczowych we krwi, co jest obciążeniem dla organizmu.

Odkrycie sprawia, że nieco inaczej patrzymy dziś na tłuszcze w diecie. Oliwa z oliwek została przebadana wzdłuż i wszerz i jej zalety od dawna są wychwalane... Oliwa z oliwek jest oczywiście bardzo zdrowa, ale nasze odkrycia pozwalają wnioskować, że różne tłuszcze mają różne zalety – twierdzi Julia Svensson.

Karolina Kasperek
Zdjęcie: Pixabay

Widziałeś już nasze video "Jak zwiększyć zapas pasz objętościowych w gospodarstwie mlecznym?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody