r e k l a m a

Partner serwisu

Miód - naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości

Wieś i Rodzina Zdrowie
Data publikacji 24.08.2018r.

Mało to przysłów i powiedzeń o miodzie? Miodem i mlekiem płyną idylliczne krainy. „Lejąc miód na serce” wprawiamy kogoś w stan błogości. Ale przecież to nie tylko przenośnia. Wiadomo od dawna, że miód to życiodajna substancja, nie tylko dla pszczół.

Osłodzi herbatę, wyleczy dolegliwości

r e k l a m a

Miód jest obecny chyba w każdym domu na świecie, choć w większości uznawany jest raczej za mniej typowy słodzik do herbaty, kawy albo owsianki. A tymczasem, miód używany jest od stuleci, a nawet tysięcy lat jako środek leczniczy. Pszczoły potrafią go zrobić z niemal wszystkich roślin, choć z półek sklepowych znamy pewnie tylko trzy, cztery jego rodzaje. Jest ich więcej, a każdy z nich, w zależności od tego, z pyłków jakiej rośliny został zrobiony, niesie ze sobą lecznicze właściwości, które ma dany pyłek. A więc uwaga! Każdy miód ma inny kolor, smak i aromat. Dla tych, którzy nie są amatorami tego płynnego złota, to może być nowina.

Co jednak łączy wszystkie naturalne miody, bez względu na pochodzenie? To, że są one naturalnymi antybiotykami. Że mają działanie antyseptyczne, czyli odkażające. Działają antywirusowo, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Ale używając kombinacji pyłków, możemy konkretnym miodom przydawać nowych, leczniczych właściwości.

r e k l a m a


Miód lawendowy

Jeśli kiedykolwiek jedliście lody lawendowe albo smakowaliście lawendowego cukru, będziecie mieć wyobrażenie, jak smakuje miód lawendowy. Ma on naprawdę intensywny smak i aromat. Jest jednym z najbardziej leczniczych miodów. Świetnie służy kobietom w ciąży i wszystkim osobom z niedoborami wapnia. A to dlatego, że ma właściwości stymulujące organizm do lepszego przyswajania spożywanego wapnia, a także żelaza. Jeśli masz słabe kości, zęby, cierpisz na alergię na słońce, masz wysokie ciśnienie krwi albo też osteoporozę, ten miód jest dla ciebie. Dla ulżenia w alergiach wystarczy już łyżeczka miodu dziennie.

fot. Pixabay
  • Wszystkie miody tylko dla mniej wprawnych są takie same. Tak naprawdę różnią się nie tylko aromatem, ale i właściwościami leczniczymi


Miód gryczany

To prawdopodobniej najciemniejszy z miodów. I chyba ten o absolutnie najsilniejszym smaku i aromacie. Niektórzy powiedzieliby o nim, że nie tyle najsilniejszym, co wręcz odstręczającym. Rzeczywiście, miód gryczany ma w woni coś z obornika czy przynajmniej zapachu stajni. Ale rekompensuje to ogromnym bogactwem składników odżywczych. Zawiera ogromne ilości minerałów i antyoksydantów. Jest cudownym lekiem dla tych, którzy cierpią na anemię albo przewlekły kaszel. Ale mamy dobrą nowinę. Miód gryczany zachowuje charakterystyczny posmak i woń tylko w stanie „wolnym” i ewentualnie w napojach. Jeśli wykorzystamy  go do pieczenia – a wiele gospodyń wie, że nie ma lepszego miodu do pierników niż gryczany – nie musimy martwić się już ani o swoje nozdrza, ani o podniebienie.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody