Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Mleczne cuda w przepisach KGW – wygraj super nagrody w konkursie TPR!

Karolina Kasperek
Kategoria: Wieś i Rodzina
Mleczne cuda w przepisach KGW – wygraj super nagrody w konkursie TPR!
Wieś i Rodzina konkurs
Data publikacji 27.11.2020r.

„Mleczne cuda w przepisach KGW” – to hasło naszego najnowszego konkursu dla was! Jesteście członkiniami albo członkami kół gospodyń? Ruszajcie do waszych zeszytów z przepisami i wielu innych źródeł po receptury na wszelkiej maści potrawy z nabiałem. Ślijcie je do nas, bo na autorów najoryginalniejszych receptur już czekają cenne nagrody, w tym 10 robotów kuchennych!

r e k l a m a

Ogłaszamy konkurs Mleczne cuda w przepisach KGW

W 48/2020 numerze „Tygodnika Poradnika Rolniczego” sporo jest o mleku. Na stronach „Polskiego mleka”, ale też w dziale „Wieś i rodzina”, możecie przeczytać o zaletach białego napoju i jego przetworów, ale i o niezwykłych właściwościach substancji pozyskiwanej z siary. Na stronach z przepisami znajdziecie receptury na kultowy włoski deser panna cotta i domowe krówki.

I być może smaki tych ostatnich zainspirowały nas do czegoś jeszcze. Otóż chcielibyśmy ogłosić konkurs kulinarny dla członkiń i członków kół gospodyń wiejskich na oryginalną potrawę z wykorzystaniem mleka albo któregokolwiek z jego przetworów. Ogłaszamy konkurs pod hasłem „Mleczne cuda w przepisach KGW”.

 

Przesyłajcie oryginalne receptury na dania mleczne

Chcemy, żebyście puścili wodze fantazji i uruchomili wyobraźnię. Naszym marzeniem jest, by w konkursie pojawiły się oryginalne receptury. Wiemy, że idą święta i że na niejednym stole zagości sernik. Jeśli chcecie pochwalić się jakimś w konkursie, ale musi być nietuzinkowy. Takich właśnie przepisów oczekujemy. Jeśli zechcecie przesłać recepturę na pierogi z serem, muszą być jakoś inne od tych, które znamy z popularnych przepisów.

Podpowiemy wam, gdzie i jak szukać inspiracji, ale najpierw kilka słów o tym, co z potrawą i jej smakiem potrafi zrobić dodatek mleka i jego przetworów. Od dawna bowiem wiadomo, że nabiał ma niezwykłe właściwości kulinarne.

     Przy szukaniu oryginalnych receptur mogą wam pomóc przedstawiciele młodszego pokolenia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by pomogli też w gotowaniu czy pieczeniu (Fot. tima-miroshnichenko)

  • Przy szukaniu oryginalnych receptur mogą wam pomóc przedstawiciele młodszego pokolenia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by pomogli też w gotowaniu czy pieczeniu (Fot. tima-miroshnichenko)

 

Nie ma jak masło w kuchni

Jako naturalny produkt powstający z ubijania pasteryzowanej śmietany masło ma właściwości nadające naszym ulubionym potrawom objętość i mięsistość, pogłębiony smak i wrażenia aksamitności na podniebieniu. Co więcej, masło nadaje smak wielu potrawom, których dzieci zwykle nie lubią, z dodatkiem tego tłuszczu jednak je zjadają. Dotyczy to chociażby szpinaku czy brukselki. A jak można wykorzystać przysłowiową łyżkę masła, by uczynić naszą kuchnię atrakcyjniejszą?

Nie ma nic prostszego niż dodanie łyżeczki masła do świeżo ugotowanych warzyw, które podamy zaraz z ryżem albo zgrillowaną kurzą piersią. Jeśli dodacie odrobinę masła do warzyw o neutralnym smaku, zmienicie je nie do poznania. Jeśli chcecie smażyć na maśle, najlepszym wyjściem będzie masło klarowane. Jeśli go nie macie, sprawdzi się łączenie zwykłego masła z olejem rzepakowym. Wtedy uzyskacie wyższy stopień dymienia tłuszczu, a proteiny mleczne nie będą się tak szybko palić. Ciastom i ciasteczkom masło nadaje kruchości.

 

Mleko dla pianki, jogurt dla delikatności

Mleko ma nie tylko właściwości odżywcze, ale także kulinarne. Białka mleka i tłuszcz mleczny nadają też potrawom teksturę i formują pianę. Stabilizują pęcherzyki powietrza, a tłuszcz, co prawda, je destabilizuje, ale w międzyczasie dodaje pełnego smaku. Mleko chude pozwoli zrobić wzorcową piankę, ale nie doda napojowi czy potrawie smaku. Tłuste nada aromat, ale nie pozwoli się tak dobrze ubić.

A co waszym potrawom uczyni jogurt? Fermentowane mleko doskonale nadaje się jako dodatek do potraw i słodkich, i słonych czy pikantnych. Jest świetnym prebiotykiem i probiotykiem, ułatwi więc trawienie, a zdrowie jelit i ich flora bakteryjna zyskają. Podniesie też na wyższy poziom nasze kulinarne poczynania. Jogurt – dzięki umiarkowanej kwasowości i zawartości wapnia – działa jako naturalny zmiękczacz i czyni mięso delikatniejszym niż większość marynat, które zwykle mają bardziej kwasowy odczyn. Jeśli chcecie zrobić dip, sos czy sałatkę, a ograniczyć kaloryczność potrawy, użyjcie jogurtu jako zastępnika bardziej tłustych składników, którymi są olej czy majonez.
Jogurt użyty w ciastach i innych słodyczach doda im wilgotności i smaku. Ponieważ jest gęsty, sprawi, że nie będzie potrzebne tyle mąki. Ciasto będzie wtedy delikatniejsze. Podobne działanie w potrawach, w tym naleśnikach, racuchach czy ciastach kruchych, ma zsiadłe mleko albo twaróg.

 W konkursie mogą się znaleźć przepisy nawet na proste dania. Ważne, by czymś się wyróżniały (Fot. karolina-grabowska)

  • W konkursie mogą się znaleźć przepisy nawet na proste dania. Ważne, by czymś się wyróżniały (Fot. karolina-grabowska)

 

Szukajcie inspiracji na mleczne dania wszędzie!

r e k l a m a

Gdzie najlepiej szukać ciekawych przepisów i inspiracji? Sięgajcie do zeszytów z przepisami waszych babć i prababć. Może macie na półkach jakąś starą książkę kucharską? Można znaleźć w niej ciekawe podpowiedzi albo stworzyć nową recepturę, łącząc stary przepis z nowym. Świetnym źródłem jest, oczywiście, Internet. Ale pamiętajcie, że przepisy w nim są tak łatwo dostępne, że wiele z nich traci już na oryginalności. Dlatego szukajcie stron czy blogów bardziej niszowych. Albo też wpisujcie w wyszukiwarkę najbardziej nietypowe połączenia. Jest też inny sposób, by w globalnej sieci znaleźć coś ciekawego. Nie bójcie się zajrzeć na strony zagraniczne. Wystarczy, że ograniczycie się do języka angielskiego. Pomóc w tym mogą dzieci czy wnuki – poproście, by znalazły angielskie odpowiedniki potraw czy pojedynczych składników albo sami wesprzyjcie się narzędziem „Google tłumacz”. Anglojęzyczny Internet kulinarny pełen jest arcyciekawych receptur i zaskakujących połączeń.

Mleka czy jego przetworów możecie użyć na różne sposoby. Mogą być składnikiem potrawy, ale też służyć do jej dekoracji. W poszukiwaniach uwzględnijcie mleko, śmietanę, twarogi, ser dojrzewający, czyli tzw. żółty, ale też sery brie i camembert, a także jogurty, kefiry czy zsiadłe mleko, a nawet coraz popularniejszy i produkowany w Polsce tureckiego pochodzenia ajran.

 

Co możecie wygrać w konkursie Mleczne cuda w przepisach KGW?

Komisja konkursowa wyłoni laureatów, którzy staną się szczęśliwymi posiadaczami wielofunkcyjnego robota kuchennego. Mamy aż 10 takich nagród!

Ale wygranych będzie więcej, bowiem przyznamy też dwadzieścia wyróżnień i nagrodzimy autorki i autorów zestawem publikacji i upominkami o wartości do 100 zł.

Komisja oceniać będzie recepturę na deser lub danie obiadowe, a w niej nieszablonowość przepisu, listę składników i oryginalność opisu. Ocenie podlegać będzie też zdjęcie potrawy. Zdjęcie powinno być w formacie JPG, mieć wielkość od 500 kB do 10 MB i rozdzielczość 300 dpi.

 

Uwaga! Konkurs wyłącznie dla pań i panów należących do KGW

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Pyszne Wytworne Rozkoszne

Pyszne Wytworne Rozkoszne

Płacisz tylko

25,00 zł

Cena regularna 39,00 zł

SPRAWDŹ

Osoby biorące udział w konkursie muszą należeć do kół gospodyń wiejskich. Na zgłoszenia czekamy do 6 stycznia 2021 roku
Wiemy, że głowy już macie pełne pomysłów. Zatem ruszajcie do garnków, patelni i foremek! Już nie możemy się doczekać efektów waszej kreatywności.

 

Gdzie można wziąć udział w konkursie Mleczne cuda w przepisach KGW?

Informacje o konkursie i jego regulamin znajdziecie na naszej stronie internetowej.
Zdjęcie i przepis należy przesłać do naszej redakcji za pośrednictwem elektronicznego formularza zgłoszeniowego dostępnego na stronie www.tygodnik-rolniczy.pl/mleczne-cuda.

 Weź udział w konkursie mleczne cuda w przepisach KGW

 

Karolina Kasperek

Fot. tima-miroshnichenko

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody