StoryEditorkoło gospodyń wiejskich

Najlepszy barszcz na Podkarpaciu od KGW w Borówkach. W czym tkwi tajemnica niezwykłego smaku?

16.01.2020., 19:01h
Gospodynie, artystki, animatorki kultury – wszystkie członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Borówkach łączy zamiłowanie do działalności społecznej. Otwarte na nowości, chętnie czerpią z bogactwa tradycji regionu. Twórczość poetycka, rękodzielnicza czy kulinarna – to tylko niektóre z aktywności podejmowanych przez podkarpackie KGW.
Gospodynie z Borówek zapraszają do uroczyście nakrytego stołu. Talerze napełniają słynnym borówczańskim barszczem, na który zjeżdżają smakosze z całego regionu.

Kiedyś nawet przyjechał do nas mężczyzna z własnym słoikiem – nie kryje dumy przewodnicząca KGW, Krystyna Maćkowicz. W artykule, który ukazał się w lokalnej prasie, przeczytał o naszym specjale. Pokonał wiele kilometrów, aby skosztować potrawy.

Zanim gospodynie opowiedzą o działalności koła, proponują poczęstunek. Na pytanie o przepis od razu wręczają w prezencie słoik z zakwasem.

Wszechstronne i pełne zapału

Do zakwasu dodajemy po łyżce mąki żytniej i pszennej. Używamy lokalnej, prosto z młyna. Jajka też mamy swoje, nie mówiąc o grzybach – wylicza przewodnicząca. – Barszcz serwujemy ze śmietaną naszego wyrobu. A ta nigdy się nie warzy.

Po barszczu oraz gołąbkach kobiety serwują kawę. Na stole rozkładają kroniki i opowiadają o historii swojej organizacji.

Wszystko zaczęło się ponad 55 lat temu, kiedy zawiązano w Borówkach Koło Gospodyń Wiejskich. Początkowo gospodynie zajmowały się odchowem kurcząt, rozprowadzaniem paszy, uczestniczy...
Pozostało 75% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 07:15