StoryEditorZdrowie

Niedobór żelaza w organizmie – jakie są objawy i jak je uzupełnić?

01.06.2019., 19:06h
Możliwe, że go brakuje, a ty o tym nie wiesz. Tobie albo twojej nastoletniej córce. Jeśli nie najgorzej się wysypiasz, ale wciąż chodzisz zmęczona, przyczyną mogą być niedobory żelaza.

Jakie mogą być skutki niedoboru żelaza?

Do optymalnego działania brakuje nam często różnych pierwiastków, ale to właśnie niedobory żelaza są najczęściej odnotowywanym problemem. Poważne braki mogą prowadzić do anemii, czyli stanu, w którym mamy za mało czerwonych krwinek. Albo też kiedy mamy ich pod dostatkiem, ale krwinka zawiera za mało hemoglobiny, czyli białka, które rozprowadza po całym ciele tlen.

Po czym poznać, że trzeba będzie uzupełniać żelazo?

Najbardziej widoczny i odczuwalny objaw to zmęczenie. Często jest to też bladość skóry. Osoby z niedoborem żelaza boli również głowa i mają zawroty głowy. Rejestrują także słabość mięśni.

Jeśli czujesz się słabo albo jesteś w grupie ryzyka niedoboru żelaza, czyli masz nadwagę albo stosujesz dietę wegetariańską, poproś lekarza rodzinnego o skierowanie na badanie w tym kierunku. Być może wystarczy, żeby uzupełniać niedobory pierwiastka dietą. A może trzeba będzie włączyć zażywanie leku. Uwaga! Badanie krwi z rozmazem może „wyłapać” anemię, ale często nie jest w stanie wykryć lżejszego w objawach niedoboru żelaza. Niedobory wymagają kolejnego testu – badającego tzw. ferrytynę, czyli białko, które ma utrzymywać żelazo w dostępnej i nieszkodliwej formie. Jeśli jesteś w grupie ryzyka, warto zrobić sobie jeszcze ten test, by zapobiegać ewentualnej anemii.

Suplementuj żelazo dietą!

Jeśli od zaraz zechcesz uzupełniać żelazo, włącz do jadłospisu chudą wołowinę, kurczaka i indyka, ostrygi, warzywa o ciemno­zielonych liściach i produkty z pełnego ziarna. Poza zielonolistnymi warzywami, najlepszym roślinnym źródłem żelaza są rośliny strączkowe – fasola i soczewica, a także tofu – ser sojowy, i orzechy nerkowca.


Za lepiej przyswajalne uchodzi żelazo zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego. Ale jeśli chcesz zwiększyć przyswajalność pierwiastka z roślin, spożywaj jednocześnie większe ilości produktów zawierających witaminę C w tym samym posiłku. Największe jej ilości zawierają: melon kantelupa, pomarańcza, grejpfrut, kiwi, mango, papaja, ananas, truskawka, malina, borówka, żurawina i arbuz. A z warzyw – brokuł, brukselka, kalafior, zielona i czerwona papryka, szpinak, kapusta, kalarepa, białe i słodkie ziemniaki czy pomidor.

U kobiet niedobory żelaza i anemia bardzo często są wynikiem dużej utraty krwi podczas miesiączki. Dlatego w niektórych krajach zaleca się nastolatkom z obfitymi krwawieniami coroczne testy badające steżęnie żelaza.
Karolina Kasperek
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 11:48