StoryEditorPrzepisy

Niezwykłe przepisy na Tłusty Czwartek

25.02.2019., 20:02h
Nie ma rady – karnawał nie obejdzie się bez zapachu smażenia. Jak go spędzać bez faworków czy pączków? A już na pewno nie da się bez nich przeżyć tłustego czwartku czy ostatków. Nie bójmy się smażenia w głębokim tłuszczu. Wybierzmy do niego tylko najwyższej klasy olej albo bardzo dobry smalec. A potem oddajmy się przyjemności chrupania.

Chrust lany

Składniki: 200 g mąki pszennej, 180 ml mleka, 20 ml wódki, 2 jajka, 1 łyżeczka cukru, tłuszcz do smażenia (np. smalec, olej rzepakowy).

Wykonanie: Mąkę wsypać do miski. Wlać mleko i szybko wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Dodać alkohol (ciasto będzie gęste). Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wmieszać do mąki z mlekiem. Odstawić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do ciasta.

Tłuszcz rozgrzać w niskim, niedużym garnku do temperatury 175–180°C. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy około 0,7–1 cm. Przytrzymać palcem końcówkę, aby ciasto nie wypływało.

Na rozgrzany tłuszcz wycisnąć ciasto, tworząc spirale (lub inną dowolną kompozycję). Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Posypać cukrem pudrem.


Hiszpańskie Churros

Składniki: 30 g masła, szczypta soli, 2 łyżki cukru, 200 g mąki pszennej, 2 jajka, 250 ml wody.

Wykonanie: Wodę, masło, sól i cukier zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i szybko wymieszać łyżką drewnianą. Gotować dalej, na małym ogniu, energicznie mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Garnek ściągnąć z ognia. Od razu dodać jedno jajko i dokładnie zmiksować. Następnie wmiksować drugie.

Tłuszcz rozgrzać w głębokiej patelni do temperatury 180°C. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (o średnicy około 1 cm). Wyciskać na rozgrzany tłuszcz, tworząc długie paski. Ciasto odcinać nożem.

Churros smażyć z dwóch stron na złotobrązowy kolor, około 2 minut z każdej. Usmażone wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu. Można podawać z sosem czekoladowym.



Oponki bez sera

Składniki: 1 kg mąki, kostka drożdży (10 dag), 1 cukier wanilinowy, 5 żółtek, 1/2 kostki masła, 1 mały kieliszek spirytusu, 4 łyżki cukru pudru, 1/2 l mleka.

Wykonanie: Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, lekko podgrzane mleko oraz łyżkę mąki. Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Ciasto wałkować i wycinać szklanką koła, a w nich – kieliszkiem małe kółka.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Wyjąć na ręcznik papierowy. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.




Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 03:55