StoryEditorWiadomości rolnicze

Pierś z gęsi w sosie piernikowym

09.12.2016., 16:12h
Składniki: 4 piersi gęsi (umyte i osuszone), 1/2 słoika kompotu z wiśni (z owocami), 250 ml czerwonego wina wytrawnego, szczypta rozmarynu suszonego, szczypta przyprawy do piernika, 1/2 łyżki miodu (najlepiej gryczanego), 2 łyżki octu balsamicznego, 80 g masła (zmrożonego). Składniki na marynatę: 4 g ziaren kolendry, 8 goździków, duża szczypta przyprawy do piernika.


Wykonanie:
Składniki na marynatę ucieramy w moździerzu i wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Skórę na piersiach nacinamy w kratkę. Piersi gęsi obtaczamy w przygotowanej marynacie, ale tylko od strony mięsa. Odstawiamy do lodówki na dobę. Następnie mięso smażymy na patelni skórą do dołu, aby wytopić z niej jak najwięcej tłuszczu. Po kilku minutach smażenia, gdy skóra ładnie się zrumieni, przekładamy pierś do naczynia. Całą zawartość tłuszczu z patelni przelewamy do miseczki. Piersi układamy na suchej już patelni mięsem do dołu i przesmażamy. Zapieczone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlewamy kompot z wiśni, wino i wrzucamy rozmaryn. Dodajemy szczyptę przyprawy do piernika, miód i ocet balsamiczny. Gotujemy. Całość przelewamy do naczynia z przesmażonymipiersiami i podlewamy niewielką ilością tłuszczu, który pozostał z wytopienia skóry.

Dusimy pod przykryciem ok. 1,5 godz. w piekarniku rozgrzanym do 180°C z termoobiegiem. Sos, w którym dusiliśmy gęś, przelewamy do garnka i zagotowujemy. Następnie miksujemy za pomocą blendera. Gotujemy 5 min. Gęstniejący sos przecedzamy przez sitko do drugiego garnka i ponownie gotujemy. Na koniec dodajemy masło, mieszamy i podgrzewamy.

Przepis nadesłał: Mateusz Wiecki (Dalwin)

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 03:18