StoryEditorWiadomości rolnicze

Polędwiczka z salsą z botwinki

22.06.2017., 17:06h
Składniki: 1 kg polędwicy, musztarda francuska, olej, sól, pieprz, 2 pęczki botwinki, 1 łyżka masła klarowanego, szczypta chilli, sok z 1/2 cytryny, 2 ząbki czosnku, 1 czerwona cebula.

Wykonanie: Polędwiczkę kroimy na mniejsze części i rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na oleju. Wykładamy na ręcznik papierowy, smarujemy musztardą francuską i zawijamy w liście botwiny. Układamy w naczyniu do zapiekania i pod przykryciem pieczemy ok. 30 min. Przygotowujemy sos salsa. Rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę czerwoną i przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym podsmażamy. Dodajemy posiekaną botwinę z listkami (bez buraków). Podsmażamy. Dodajemy sok z cytryny, chilli i przyprawy. Upieczoną polędwicę wyjmujemy z listków botwiny i podajemy z salsą.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 15:38