StoryEditorPrzepisy

Pomysł na dania z topinamburu

03.12.2019., 16:12h
Topinambur, znany również pod nazwą słonecznik bulwiasty to roślina, którą wyróżnia nietypowy smak. Ponadto posiada szereg właściwości zdrowotnych, za które odpowiada bogaty skład minerałów i witamin. Jak go przyrządzić? Oto nasze propozycje: topinambur pieczony z warzywami i kurczakiem, zupa krem oraz roladki z boczkiem i topinamburem.

Topinambur pieczony z pieczarkami, kurczakiem, papryką z ziołami prowansalskimi

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy

  • 1 filet z kurczaka
  • 8 pieczarek
  • ok. 10 bulw topinamburu
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej

Jak przygotować potrawę?

Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Topinambur wyszorować lub obrać i pokroić na ćwiartki, podobnie pokroić pieczarki. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki posypać przyprawami, polać olejem, wymieszać. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C, aż warzywa i mięso się zrumienią.

Propozycja podania
  • Propozycja podania

Zupa krem z topinamburu

Co jest potrzebne do przygotowania zupy?

  • 500 g topinamburu
  • sól, pieprz
  • 1 i 1/2 l rosołu lub bulionu
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kalafiora
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • ok. 10 pieczarek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • tymianek

Jak przygotować zupę z topinamburu?

Topinambur obrać, oczyścić. Kalafior podzielić na różyczki. Oba warzywa przełożyć do garnka, zalać rosołem i gotować do miękkości. W tym czasie cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać do gotujących się warzyw. Całość utrzeć blenderem, doprawić do smaku i dodać śmietankę. Pieczarki posiekać i poddusić na maśle. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Zupę podawać z pieczarkami.

Propozycja podania zupy

  • Propozycja podania zupy

Roladki z boczku i topinamburu

Składniki potrzebne do wykonania potrawy?

  • kilka bulw topinamburu
  • kilka cienkich plasterków boczku
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie potrawy

Topinambur dobrze umyć albo obrać, pokroić na ćwiartki albo na połówki. Każdą posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem. Każdy kawałek zawinąć w boczek. Ułożyć w formie do zapiekania i piec 20–25 minut.

Propozycja podania

  • Propozycja podania

Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 13:00