r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Pomysł na deser: gruszki w cieście z pilznera

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 15.09.2019r.

Jesienna aura powoli wkrada się do naszych mieszkań, z kuchnią na czele. Delikatne i lekkie desery ustępują miejsca aromatycznym przysmakom -  jednym z nich są gruszki w cieście z pilznera. Jak je przygotować? To bajecznie proste.

r e k l a m a

Składniki potrzebne na gruszki w cieście z pilznera

Składniki na gruszki w syropie:
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • skórka z 1 umytej i sparzonej cytryny (cienko obrana i pokrojona w paseczki),
  • sok z 1 cytryny,
  • 3 duże, jędrne, obrane, przekrojone wzdłuż na połówki i oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki.
Składniki na ciasto piwne:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka piwa typu pilzner,
  • 1 duże,
  • ubite jajko,
  • 2 l oleju,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania deseru

r e k l a m a

W dużym garnku zmieszać litr wody z sokiem pomarańczowym, cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Zagotować, a gdy cukier się rozpuści, na dnie ułożyć obok siebie połówki gruszek, płaską stroną ku górze.
Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, czuwając, by owoce były wciąż jędrne (nie mogą się rozpadać!). Ostudzić w powstałym syropie, pokroić w niewielką kostkę. Syrop pogotować jeszcze przez 10 minut na dużym ogniu, by go zredukować.
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Jajko rozbełtać ze szklanką piwa, po czym wymieszać z mąką. Kawałki gruszek maczać w cieście i smażyć partiami (po 2 minuty) na bardzo gorącym oleju. Odsączyć na papierze. Gruszki podawać skropione syropem i posypane cukrem pudrem.

Gruszki w cieście z pilznera

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody