StoryEditorPrzepisy

Pomysł na grilla: szaszłyki, jabłko i sałatka z cukinią

30.04.2022., 11:04h
Długi weekend majowy czas zacząć! Co przygotować na grilla zamiast standardowej karkówki i kiełbasek? Oto nasze 3 propozycje na niespotykane dania z grilla: grillowane jabłka z serkiem mascarpone, szaszłyki z halloumi oraz kurczakiem i pyszna sałatka z grillowaną cukinią.

Przepis na grillowane jabłka z mascarpone i orzechami

Składniki:

  • 200 g sera mascarpone,
  • 5 jabłek,
  • 2 garści orzechów pekan,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • oliwa z oliwek.

Wykonanie: Jabłka pokroić na połówki i wydrążyć środek. Posmarować oliwą i ułożyć na grillu rozkrojoną częścią do dołu. Grillować 10 minut. Obrócić na drugą stronę i grillować kolejne 8 minut.

W tym czasie wymieszać mascarpone z syropem klonowym i posiekanymi orzechami. Jabłka zdjąć z grilla, w zagłębienie nałożyć ser i udekorować liściem mięty i połówką orzecha. Podawać na ciepło.

Sałatka z grillowaną cukinią

Składniki na sałatkę:

  • 1 cukinia,
  • 1 ser feta,
  • listki mięty,
  • 1 owoc granatu,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • oregano,
  • zioła prowansalskie,
  • 2 ząbki czosnku.

Składniki na sos:

  • świeżo zmielony kolorowy pieprz,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu jabłkowego.

Wykonanie: Składniki sosu wymieszać i odstawić. Cukinię pokroić w słupki, natrzeć oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, natrzeć przyprawami, wymieszać i grillować z każdej strony do miękkości.

Zgrillowaną cukinię ułożyć na talerz, dodać pokrojoną w kostkę fetę, posiekane listki mięty, ziarna granatu i polać sosem.


Przepis na szaszłyki z serem halloumi i kurczakiem

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka,
  • 1 ser halloumi,
  • 4 brzoskwinie z puszki,
  • 4 plastry ananasa z puszki lub świeżego,
  • 1 cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 6 pieczarek,
  • sól, pieprz,
  • oregano,
  • zioła prowansalskie,
  • oliwa z oliwek.

Wykonanie: Ser pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Kurczaka, cukinię, paprykę – w większą kostkę, brzoskwinie i ananasa – w małą. Wszystkie składniki polać oliwą, posypać przyprawami i delikatnie wymieszać.

Nakładać na patyki do szaszłyków w kolejności: kurczak, pieczarki, ser, cukinia, papryka żółta i czerwona, ananas, brzoskwinia. Grillować tak długo, aż mięso stanie się miękkie, a warzywa przypieczone (około 20–25 minut).

Przepisy ukazały się  w Tygodniku Poradniku Rolniczym 18/2022 na str. 50. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 04:15