StoryEditorPrzepisy

Pomysł na obiad – burgery z kalafiora i indyka

14.11.2019., 12:11h
Tym razem prezentujemy świetny przepis na domowe burgery w wersji fit. Mięso wołowe czy wieprzowe zastępujemy delikatnym i lekkim mięsem z indyka. Mięso drobiowe można łączyć z wieloma warzywami, w tym przypadku główną rolę odgrywa kalafior!

Co jest potrzebne do przygotowania burgerów z kalafiora i indyka?

  • 400 g mięsa z indyka
  • 1/2 pora
  • 300 g kalafiora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 6 łyżek bułki tartej

Jak przygotować burgery?

Mięso zemleć w maszynce. Na patelni podsmażyć posiekanego pora. Dodać kalafiora pokrojonego w kosteczkę lub startego na dużych oczkach na tarce. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz przyprawy. Szklić warzywa na maśle ok. 10 minut, a następnie zalać bulionem i gotować ok. 10 minut, aż zmiękną. Odparować wodę, rozgnieść lub rozdrobnić blenderem warzywa i połączyć je z mięsem. Uformować kotleciki, obsypać bułką tartą i smażyć na grillowej patelni z każdej strony.

Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala


Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 09:00