StoryEditorPrzepisy

Pomysł na obiad – karkówka grillowana z bobem i ziołami

14.07.2019., 10:07h
Korzystajmy z tego co przynosi nam sezon! Lipiec jest miesiącem, w którym w każdym warzywniaku lub straganie dostaniemy pękatą torebkę świeżego bobu. Jak wykorzystać to niepozorne warzywo w naszej kuchni? Może jako składnik marynaty do grillowanej, soczystej karkówki?  

Składniki do przygotowania grillowanej karkówki z bobem i ziołami

  • 1 kg karkówki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Składniki na marynatę:

  • ½ szkl. oleju,
  • 3 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • sól, pieprz;
  • 300 g bobu,
  • natka pietruszki,
  • mięta,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • szczypiorek.

Jak przygotować danie?

Karkówkę pokroić na plastry. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć mięso.

Trzy ząbki czosnku pokroić w plastry i przełożyć nim mięso, a następnie schłodzić je w lodówce (najlepiej całą noc). Grillować przez kilka minut z każdej strony, aż będzie miękkie.

Bób ugotować do miękkości, odcedzić. Obrać ze skórki, część rozgnieść widelcem, dodać ząbek czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę, sól, pieprz, posiekany szczypiorek, miętę i pietruszkę.

Mięso podawać z bobem, posypane połówkami bobu oraz świeżymi ziołami.

Karkówka grillowana z bobem  i ziołami

Pomysł i wykonanie: G.B., zdjęcia: H.D.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 15:25