r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Pomysł na obiad – pieczony karp faszerowany grzybami

Wieś i Rodzina przepisy
Data publikacji 18.01.2020r.

Karp to ryba, która kojarzy się nam z wieczerzą wigilijną. Jednakże po karpia warto sięgać częściej niż raz w roku ponieważ jest bogatym źródłem kwasów Omega 3 oraz witamin. Poniżej prezentujemy ciekawą propozycję na pieczonego karpia faszerowanego grzybami.

r e k l a m a

Składniki potrzebne do przygotowania 4 porcji 

  • 1 świeży karp
  • 30 g grzybów suszonych
  • 2 żółtka
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 puszki suszonych pomidorów
  • olej do smażenia i wysmarowania formy

Jak przygotować danie?

Karpia wypatroszyć od strony brzucha. Wyjąć oskrzela i oczy, po czym delikatnie odciąć szkielet i usunąć większe ości. Grzyby suszone zalać wrzątkiem i pozostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia gotować na wolnym ogniu pod przykryciem w wodzie, w której się namaczały, aż zmiękną. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone na małe kawałki grzyby. Dusić chwilę na wolnym ogniu. Dodać bułkę tartą, suszone pomidory i jeszcze przez chwilę podsmażać. Masło o temperaturze pokojowej ucierać na puszystą masę mikserem. Dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Na koniec dodać grzyby przesmażone z cebulą i suszonymi pomidorami. Przygotowanym farszem nadziać sprawionego wcześniej karpia.

Pomysł i wykonanie: R. Nejman, tekst: K. Bieniecka-Drzymała
Zdjęcie: M. Adamczewska. W zorganizowaniu sesji pomogła nam restauracja Vine Bridge w Poznaniu.

 

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody