StoryEditorPrzepisy

Pomysł na zupę z botwinki i młodej kapusty

19.06.2019., 16:06h
Nie masz pomysłu na lekki a zarazem pożywny obiad, idealny na upalne dni? Zupa z botwinki i młodej kapusty to coś co zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia! Jak ją przygotować?

Zupa z botwinki i młodej kapusty

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty,
  • 2 pęczki botwiny,
  • pęczek koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 150 ml śmietany,
  • 2 l bulionu,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny.
Wykonanie: Kapustę zszatkować, zalać wodą z dodatkiem soli, gotować 10 minut, odcedzić. Botwinę posiekać – zarówno łodygi, jak i liście. Wymieszać z obgotowaną kapustą, zalać bulionem i gotować 25 minut.

Jeśli zupa jest za gęsta, dodać więcej bulionu. Koperek posiekać, wymieszać ze śmietaną. Dodać do śmietany pół szklanki gorącej zupy i wlać całość do zupy, zagotować i wyłączyć. Doprawić do smaku.

Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 14:13