StoryEditorPrzepisy

Przepis na agrestówkę domowej roboty

12.07.2020., 09:07h
Okres lata to czas, w którym sklepy warzywne obfitują w sezonowe owoce, których smak warto zachować na dłużej w domowej spiżarni. Jednym z nich bez wątpienia jest agrest, który zalany alkoholem w towarzystwie imbiru i cukru, po zamknięciu w butelkę zamieni się w pyszną słodko-kwasną nalewkę. Jak zrobić domową agrestówkę?

Składniki potrzebne na agrestówkę

  • 1 kg agrestu,
  • 1/2 kg cukru,
  • 1/2 l wódki,
  • 1/2 l spirytusu,
  • 30 g cukru wanilinowego,
  • kawałek imbiru.
 

Jak przygotować agrestówkę?

Zmiażdżyć oczyszczony agrest i wsypać go do słoja, dodać starty imbir, wódkę i spirytus. Odstawić na 4 tygodnie w ciepłe miejsce. Następnie zlać alkohol do naczynia.
Zasypać owoce cukrem zmieszanym z cukrem wanilinowym. Odstawić na 10 dni, co drugi dzień potrząsnąć naczyniem, aby cukier się rozpuścił. Zlać sok i połączyć oba płyny.
Wlać do butelek. Odstawić na miesiąc w ciemne miejsce.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 12:11