r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na bezglutenową tartę na zielono ze szparagami, cukinią i szpinakiem

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 07.06.2020r.

W trwającym obecnie sezonie na szparagi ta tarta musi chociaż raz zagościć na Twoim stole. Jak przygotować tartę bezglutenową z zielonymi warzywami?

r e k l a m a

Składniki potrzebne bezglutenową tartę na zielono ze szparagami, cukinią i szpinakiem

Składniki na ciasto:
  • 1 niepełna szklanka mąki bezglutenowej,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli,
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 łyżki smalcu.

Składniki na farsz:
  • 3 żółtka,
  • 3 białka plus 1,
  • 100 g serka mascarpone,
  • 100 g żółtego sera startego na tarce,
  • 2 łyżki śmietany,
  • ok. 10 szparagów,
  • 100 g szpinaku,
  • 1 cukinia,
  • 1 łyżka masła klarowanego do podsmażenia szpinaku z cukinią,
  • sól,
  • pieprz.


Jak przygotować zieloną tartę?

Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić godzinę w lodówce, następnie wyjąć i rozwałkować, wyłożyć na blachę do tarty wyłożoną papierem. Szpinak podsmażyć krótko na patelni wraz z cukinią pokrojoną w podłużne plastry – najlepiej obieraczką do warzyw (środek cukinii odrzucamy).
Szparagom odłamać twardą końcówkę (ok. 1/3 długości), zalać wrzątkiem i gotować 2 minuty, odcedzić. Białka ubić. Ser mascarpone wymieszać z żółtkami, śmietaną, żółtym serem oraz solą i pieprzem. Wymieszać z pianą.
Tartę podpiekać ok. 15 minut, następnie ułożyć szpinak z cukinią, wyłożyć masę serową, a następnie układać szparagi, lekko je dociskając. Zapiekać kolejne 20 minut.

Widziałeś już nasze video "KORYTARZ RATUNKOWY to dziecinnie proste!"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody