StoryEditorPrzepisy

Przepis na budyń z kaszy jaglanej z borówkami

14.08.2019., 16:08h
Deser wcale nie musi być niezdrowy i zawierać mnóstwa przetworzonych cukrów prostych. Budyń z kaszy jaglanej posypany borówkami to prosta i przede wszystkim zdrowa słodka przekąska, która przypadnie do gustu zarówno młodszym jak i starszym łakomczuchom. Jak ją przygotować?

Składniki potrzebne do przygotowania budyniu z kaszy jaglanej z borówkami

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 2 i 1/2 szklanki mleka (może być też roślinne, np. kokosowe, migdałowe),
  • 2 łyżki miodu,
  • 250 g borówek amerykańskich.

Wykonanie deseru

Mleko zagotować. Kaszę przepłukać, a następnie zalać gorącą wodą w celu pozbycia się goryczki.
Wsypać do gotującego się mleka i gotować na małym ogniu około 20 minut. Ugotowaną kaszę przestudzić, dodać miód i utrzeć blenderem.
Przełożyć do pucharków i dodać borówki. Można schłodzić przed podaniem.



Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 08:26