StoryEditorPrzepisy

Przepis na bułeczki drożdżowe z pieca czarownic

15.03.2020., 10:03h
Przepis na regionalne bułeczki drożdżowe z pieca czarownic pochodzi z Wielkopolski. Co będzie potrzebne do przygotowania chrupiących bułeczek? Wystarczą mąka, świeże drożdże jajka i przyprawy. Gwarantujemy - nie trzeba być czarownicą, żeby wypiek się udał. Do tego wystarczy piekarnik rozgrzany do 190°C.

Składniki potrzebne na bułki

  • 2 jajka,
  • 1 białko,
  • 1/2 l mleka,
  • około 10 dag drożdży,
  • około 1 kg mąki,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • kilka łyżeczek maku lub sezamu.

Jak przygotować bułeczki drożdżowe z pieca czarownic

Do ciepłego mleka dodać drożdże i wymieszać. Połączyć z rozbitymi jajkami, szczyptą soli. Stopniowo dodawać mąkę i trochę cukru.

Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, po czym formować bułeczki. W każdej zrobić pośrodku zagłębienie i wyłożyć na blachę wysypaną mąką.

Wierzch bułki wysmarować roztrzepanym białkiem, a następnie posypać makiem lub sezamem. Gdy trochę wyrosną, włożyć do rozgrzanego na 190–200°C piekarnika i piec około 15–20 minut na złoty kolor.


Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. kwiecień 2024 18:59