StoryEditorPrzepisy

Przepis na Caponatę - sycylijski przysmak z bakłażana

22.08.2021., 10:08h
Caponata to tradycyjny, sycylijski gulasz z bakłażana, który Włosi chętnie jedzą zarówno w wersji ciepłej i na zimno. Caponata może być serwowana jako dodatek do pieczywa, albo danie główne. Jak ją przyrządzić?

Składniki potrzebne na Caponatę

  • 2 bakłażany,
  • 1 cebula,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 600 g świeżych pomidorów,
  • olej,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 10 zielonych oliwek,
  • sól, pieprz,
  • świeża bazylia.


Jak przygotować danie?

Bakłażana pokroić w półtoracentymetrowe plastry, posolić. Odłożyć go na 20–30 minut, aż na powierzchni zbierze się woda. Wodę wytrzeć ręcznikiem papierowym. Plastry bakłażana i cebulę pokroić w kostkę, seler na plasterki. Pomidory obrać i pokroić w kostkę.

Olej rozgrzać, wrzucić bakłażana i dusić około 15 minut. Zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wlać olej i dusić przez 20 minut resztę warzyw. Wlać ocet i gotować jeszcze około 5 minut. Wymieszać z bakłażanem i doprawić. Dodać odcedzone kapary i oliwki, wymieszać. Posypać bazylią.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 14:54