r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na chlebek naan z hummusem

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 21.02.2021r.

Chlebek naan to tradycyjne indyjskie pieczywo, wyrabiane z drożdżowego ciasta i podawane jako dodatek do wielu potraw. Świetnie będzie pasować do hummusu własnej roboty lub innej pasty z ciecierzycy. Jakich składników będziesz potrzebować?

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Składniki potrzebne na chlebek naan z hummusem

Składniki na chlebek:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 2 i 1/2 szklanki mąki,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego.

Składniki na humus:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki albo ze słoika),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5 łyżek pasty sezamowej (tahini),
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżka oleju sezamowego albo oliwy,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przygotować danie?

Drożdże utrzeć z ciepłą wodą i cukrem, odstawić pod przykryciem, aż drożdże zaczną pracować. W misce wymieszać mąkę, sól, olej, jogurt naturalny i dodać rozczyn. Zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut pod przykryciem.

Po tym czasie zagnieść ciasto powtórnie, podzielić na 8–10 części. Rozgrzać patelnię teflonową. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła i układać na patelni.

Smażyć placki po 5 minut z każdej strony. Składniki na humus zmiksować w blenderze, dodając kilka łyżek zalewy albo wody z gotowania. Pasta powinna mieć zwartą, ale kremową konsystencję.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody