StoryEditorPrzepisy

Przepis na chlebek naan z hummusem

21.02.2021., 14:02h
Chlebek naan to tradycyjne indyjskie pieczywo, wyrabiane z drożdżowego ciasta i podawane jako dodatek do wielu potraw. Świetnie będzie pasować do hummusu własnej roboty lub innej pasty z ciecierzycy. Jakich składników będziesz potrzebować?

Składniki potrzebne na chlebek naan z hummusem

Składniki na chlebek:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 2 i 1/2 szklanki mąki,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego.

Składniki na humus:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki albo ze słoika),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5 łyżek pasty sezamowej (tahini),
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżka oleju sezamowego albo oliwy,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przygotować danie?

Drożdże utrzeć z ciepłą wodą i cukrem, odstawić pod przykryciem, aż drożdże zaczną pracować. W misce wymieszać mąkę, sól, olej, jogurt naturalny i dodać rozczyn. Zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut pod przykryciem.

Po tym czasie zagnieść ciasto powtórnie, podzielić na 8–10 części. Rozgrzać patelnię teflonową. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła i układać na patelni.

Smażyć placki po 5 minut z każdej strony. Składniki na humus zmiksować w blenderze, dodając kilka łyżek zalewy albo wody z gotowania. Pasta powinna mieć zwartą, ale kremową konsystencję.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 03:07