r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Przepis na ciasto drożdżowe z orzechami

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 27.07.2019r.

Klasyczne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką, jak chyba żaden inny smakołyk, kojarzy się z sobotnim popołudniem i kawą w gronie rodziny. A może by tak tradycyjne śliwki lub truskawki zamienić na masę orzechową? Obok takiego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie!

r e k l a m a

Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania ciasta drożdżowego z orzechami?

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • 4 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1/2 kostki roztopionego masła.


Składniki na farsz:

  • 200 g orzechów (włoskich, laskowych),
  • 2 łyżki śmietany 36%,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 białko ubite na sztywną pianę.

Dodatkowo: 1 jajko, 1 łyżka mleka.

Jak wykonać ciasto?

Drożdże rozetrzeć w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, rozczyn i zagnieść ciasto. Na koniec dodać roztopione masło i wyrobić ponownie. Odstawić do wyrośnięcia.

Orzechy zemleć, utrzeć ze śmietaną i cukrem, na koniec dodać pianę. Ciasto zagnieść ponownie, rozwałkować na kształt kwadratu. Nałożyć masę orzechową i zwinąć w roladę, przełożyć do formy (podłużnej keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez 30–40 minut.

domowe ciasto drożdżowe

Widziałeś już nasze video "KORYTARZ RATUNKOWY to dziecinnie proste!"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody