StoryEditorPrzepisy

Przepis na cytrynowy przekładaniec

30.06.2019., 15:06h
Miękki biszkopt i delikatny, cytrynowy krem sprawią, że przepis na Cytrynowy Przekładaniec trafi do Twojego stałego repertuaru ulubionych przepisów. Jak go wykonać?

Cytrynowy przekładaniec

Składniki

Na spody:
  • 6 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 żółtek,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • starta skórka z 1 cytryny,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 200 g mąki,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Na nadzienie:
  • 3 żółtka,
  • 75 g cukru,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny, 7
  • 5 ml soku z cytryny,
  • 100–125 g masła,
  • 400 g białego kremowego serka (np. typu mascarpone lub Turek).
Do przybrania: cytryna lub pomarańcza.

Wykonanie

Ciasto:
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Białka z cukrem (3/4 szklanki) ubić na sztywno. Resztę cukru połączyć z żółtkami, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i utrzeć na kremową masę. Dodać utarte na puszystą masę miękkie masło. Delikatnie dodać sztywną pianę z białek.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Upiec po kolei 6 cienkich spodów (na tortownicę o średnicy 20 cm kłaść około 3 łyżek ciasta, jeśli mamy dwie formy, możemy piec dwa spody jednocześnie). Spody należy piec w temperaturze 175°C przez ok. 15 minut każdy.

Nadzienie: W gorącej kąpieli wodnej ubić na puszystą masę żółtka, cukier, skórkę i sok z cytryny. Zdjąć z ognia i dodać pokrojone w kostkę miękkie masło. Przykryć folią i odstawić na godzinę. Następnie dodać ser i wymieszać z masą.

Na upieczonych spodach rozsmarować warstwę nadzienia i ułożyć jeden na drugim, aż powstanie kilkuwarstwowy przekładaniec. Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu tortu. Owinąć ciasto szczelnie folią aluminiową lub polać lukrem i odstawić na kilka godzin do lodówki, aby warstwy i smaki się połączyły. Podawać udekorowane cukrowymi różyczkami ze skórki cytryny lub pomarańczy.

Cytrynowy przekładaniec
Pomysł i wykonanie: G.B., zdjęcia: H.D.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 18:52