StoryEditorPrzepisy

Przepis na czereśniowe placuszki

17.07.2021., 12:07h
Sezon na czereśnie trwa, więc warto zaprosić te pełne słodyczy i witamin owoce do swojej kuchni i wykorzystać je chociażby do wypieków. Co powiesz na placuszki czereśniowe? Gwarantuję, że nikt nie przejdzie obok tych łakoci obojętnie.

Składniki potrzebne na czereśniowe placuszki

  • około 400 g mąki,
  • 1 łyżka oleju,
  • 3 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 350 g czereśni,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Jak przygotować czereśniowe placuszki?

Czereśnie wydrylować. Przygotować ciasto, dodając do mąki olej (1 łyżkę), żółtka, mleko, sól do smaku i proszek do pieczenia ciasta. Z białek ubić pianę i na końcu połączyć z ciastem. Ciasto powinno być dość gęste.

Do tak przygotowanego ciasta wkładać pojedynczo wydrylowaną czereśnię, tak aby oblepiła się z każdej strony ciastem, i kłaść łyżką na rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smażyć na rumiano z obu stron.

Podawać posypane cukrem pudrem.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 00:23