StoryEditorPrzepisy

Przepis na deser z pieczoną dynią

18.09.2021., 08:09h
Wielkimi krokami zbliża się jesień, a co za tym idzie,w naszym okolicznym warzywniaku coraz częściej spotkać możemy jej symbol - dynię. Jak wykorzystać tę skarbnicę minerałów i witamin w swojej kuchni? Może w postaci deseru?

Składniki potrzebne na deser z pieczoną dynią

  • 2 szklanki purée z dyni,
  • cynamon,
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków,
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki miodu,
  • 250 g sera mascarpone,
  • 300 ml śmietanki słodkiej 36%,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • ciasteczka owsiane.

Jak przygotować deser?

Ciasteczka pokruszyć i ułożyć w pucharkach. Dynię umyć, przekroić na pół, wykroić nasiona z błonami, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przeciętą stroną do blaszki i piec, aż dynia będzie miękka.

Wyjąć, przestudzić, obrać ze skórki, dodać miód i przyprawy i utrzeć blenderem na purée. Przestudzić. Śmietanę ubić, dodać mascarpone i cukier puder, wymieszać.

Masę serowo-śmietanową wyłożyć do pucharków z ciasteczkami, a na wierzch wyłożyć purée z dyni. Posypać cynamonem i udekorować listkami mięty.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 15:57