Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na domową pizzę z kurkami

. .
Kategoria: Wieś i Rodzina
Przepis na domową pizzę z kurkami
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 31.07.2021r.

Włoska kuchnia z polskim akcentem? Mamy na to sposób! Co powiesz na domową pizzę z pysznymi kurkami, boczkiem i świeżymi ziołami?

r e k l a m a

Składniki potrzebne na pizzę z kurkami

Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 50 g drożdży,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru.

Dodatki:

  • 150 g kurek,
  • olej, 2 cebule,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka plasterków sera camembert,
  • kilka plasterków boczku cienko pokrojonego,
  • świeże zioła: koperek, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz.

Jak przygotować domową pizzę z kurkami?

Drożdże utrzeć z mlekiem, z cukrem oraz łyżką mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Do mąki dodać sól, oliwę i wlać mleko z drożdżami. Mieszać i wyrobić na jednolite ciasto, odstawić na 30 minut pod ściereczką. Po tym czasie rozłożyć na blacie papier do pieczenia, a następnie dłońmi rozciągnąć i ugnieść ciasto, nadając mu okrągły kształt.

Kurki oczyścić i wypłukać, duże sztuki można pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać kurki i podsmażać je razem przez 15 minut. Do śmietany dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać posiekane zioła, po szczypcie soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać.

Rozsmarować śmietanę z ziołami na cieście. Na śmietanie ułożyć startą na tarce mozzarellę i plastry camemberta oraz boczku. Wyłożyć podsmażone kurki z cebulą. Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C.

Widziałeś już nasze video "KORYTARZ RATUNKOWY to dziecinnie proste!"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody