StoryEditorPrzepisy

Przepis na domowy sos szczypiorkowy

23.07.2020., 09:07h
W dzisiejszym numerze przedstawiamy państwu alternatywny sposób wykorzystania szczypiorku. Jest to przepis na klasyczny sos szczypiorkowy.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 4 jajka,
  • sól,
  • pieprz.

     

    Wykonanie

    Jajka ugotować na twardo, obrać. Oddzielone od białek żółtka drobno zetrzeć i wymieszać ze śmietaną. Dodać ocet. Stale mieszając, dolewać olej, aż sos stanie się gęsty. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. Smakuje doskonale do mięs na zimno.


.

Życzymy Smacznego!

Zdjęcia: archiwum

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 12:03