r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Przepis na fasolkę z sosem śmietanowo-jajecznym

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 04.08.2019r.

Fasolkę wrzucić do osolonej wody i ugotować. No, może jeszcze ewentualnie podsmażyć do niej na maśle bułkę tartą. Tak pewnie najczęściej przyrządzacie to warzywo. Ale wiecie, jak smakuje z sosem śmietanowo-jajecznym? Czas poznać poczciwą fasolkę w nowej odsłonie.

r e k l a m a

Składniki potrzebne do przygotowania fasolki z sosem śmietanowo-jajecznym

  • 500 g fasoli szparagowej,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 4 jajka,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • świeży koperek.

Przygotowanie dania

Fasolkę gotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, dodać masło i lekko zamieszać, aż masło się rozpuści.

Jajka ugotować na twardo. Z dwóch jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka przełożyć do naczynia, dodać śmietanę, sok z cytryny, musztardę i przyprawy. Utrzeć blenderem na jednolitą masę.

Pozostałe białka oraz dwa jajka posiekać w drobną kostkę. Posiekać również koperek. Ugotowaną fasolę podawać z sosem i posypać poszatkowanymi jajkami oraz świeżym koperkiem.

Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody