StoryEditorPrzepisy

Przepis na fasolkę z sosem śmietanowo-jajecznym

03.08.2019., 16:08h
Fasolkę wrzucić do osolonej wody i ugotować. No, może jeszcze ewentualnie podsmażyć do niej na maśle bułkę tartą. Tak pewnie najczęściej przyrządzacie to warzywo. Ale wiecie, jak smakuje z sosem śmietanowo-jajecznym? Czas poznać poczciwą fasolkę w nowej odsłonie.

Składniki potrzebne do przygotowania fasolki z sosem śmietanowo-jajecznym

  • 500 g fasoli szparagowej,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 4 jajka,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • świeży koperek.

Przygotowanie dania

Fasolkę gotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, dodać masło i lekko zamieszać, aż masło się rozpuści.

Jajka ugotować na twardo. Z dwóch jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka przełożyć do naczynia, dodać śmietanę, sok z cytryny, musztardę i przyprawy. Utrzeć blenderem na jednolitą masę.

Pozostałe białka oraz dwa jajka posiekać w drobną kostkę. Posiekać również koperek. Ugotowaną fasolę podawać z sosem i posypać poszatkowanymi jajkami oraz świeżym koperkiem.

Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 14:07