r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na gnocchi buraczane z masełkiem szałwiowym

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 03.11.2019r.

Zapewne gnocchi większości kojarzy się z kluseczkami ziemniaczanymi. Ale tak naprawdę istnieje wiele wersji tej potrawy. Dziś prezentujemy jedną z nich - gnocchi buraczane. Jest to idealna opcja na jesienny obiad inspirowany włoskimi klimatami.

Co jest potrzebne do przygotowania gnocchi?

r e k l a m a

  • nieduże ugotowane lub upieczone buraki
  • 5 dużych ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • sól
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej (jeśli ciasto przyjmie, może być więcej)

Do podania potrzebujesz

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • świeże listki szałwii

Jak przygotować potrawę?

Ugotowane buraki i ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, 1 łyżeczkę soli i mąkę pszenną. Zagniatać ciasto, jeśli będzie klejące dodać więcej mąki, tak by było elastyczne.

Z ciasta zrobić wałek, kroić na małe części i widelcem dociskać, tak aby utworzył się wzorek. Zagotować wodę z łyżką soli i gotować stopniowo kluseczki. Masło rozpuścić na patelni i ułożyć listki szałwii. Ugotowane kluseczki podawać polane masłem szałwiowym.

Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody