StoryEditorPrzepisy

Przepis na gruszki w winie i boczku

06.09.2020., 09:09h
Gruszka, wino i boczek? Jak się okazuje te trzy smaki idealnie do siebie pasują. Jak przyrządzić gruszki w boczku na winie?

Składniki potrzebne na gruszki w winie i boczku

  • 4 gruszki,
  • 8 cienkich plasterków boczku,
  • 1 l wody,
  • 1 szklanka białego wina,
  • płatki migdałowe,
  • 8 suszonych śliwek,
  • 6 łyżek startego żółtego sera,
  • tłuszcz do wysmarowania formy.
 

Jak przygotować danie?

Gruszki obrać i pokroić na połówki, usunąć gniazdo nasienne. Zagotować wodę, dodać wino, włożyć gruszki i gotować około 5 minut. Delikatnie je wyjąć, ostudzić. Śliwki pokroić drobno, wymieszać z serem i nakładać do gruszek.

Zawinąć je w plastry boczku. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć w nim gruszki, posypać płatkami migdałowymi i zapiekać około 20 minut, aż boczek się zacznie stapiać.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 14:16