StoryEditorPrzepisy

Przepis na indyjskie pączki gulab jamun

13.02.2021., 11:02h
Oto kolejna propozycja na egzotyczny przysmak z drugiego końca świata. Gulab Jamun to indyjskie pączki, które popularność zyskały także w innych krajach Nepal czy Bangladesz. Pączki przygotowuje się z ciasta przygotowanego na bazie mleka, które po usmażeniu w głębokim oleju, zanurza się w syropie na bazie wody różanej. Jak przygotować ten niecodzienny przysmak?

Składniki potrzebne na pączki gulab jamun

Składniki na ciasto

  • 5 czubatych łyżek mleka w proszku,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 1 i 1/2 łyżeczki miękkiego masła,
  • olej do smażenia (najlepiej ryżowy).

Składniki na syrop:

  • 750 ml wody,
  • 8 łyżek cukru,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • szczypta szafranu, 2 łyżki wody różanej.

Jak przygotować indyjskie pączki?

W misce roztrzepać jajko wraz z mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia i połączyć z roztartym masłem. Wyrobić ciasto. Musi być tak gęste, by dało się zrobić z niego kulki. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju na złoto, po czym odsączać na papierze.

Wodę z cukrem gotować przez 10 minut, a w międzyczasie dodać do niej kardamon, szafran i wodę różaną. Pączki zanurzyć w syropie na 10 minut, tak by nim dobrze nasiąknęły.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 16:50