r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na indyjskie pączki gulab jamun

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 13.02.2021r.

Oto kolejna propozycja na egzotyczny przysmak z drugiego końca świata. Gulab Jamun to indyjskie pączki, które popularność zyskały także w innych krajach Nepal czy Bangladesz. Pączki przygotowuje się z ciasta przygotowanego na bazie mleka, które po usmażeniu w głębokim oleju, zanurza się w syropie na bazie wody różanej. Jak przygotować ten niecodzienny przysmak?

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Składniki potrzebne na pączki gulab jamun

Składniki na ciasto

  • 5 czubatych łyżek mleka w proszku,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 1 i 1/2 łyżeczki miękkiego masła,
  • olej do smażenia (najlepiej ryżowy).

Składniki na syrop:

  • 750 ml wody,
  • 8 łyżek cukru,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • szczypta szafranu, 2 łyżki wody różanej.

Jak przygotować indyjskie pączki?

W misce roztrzepać jajko wraz z mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia i połączyć z roztartym masłem. Wyrobić ciasto. Musi być tak gęste, by dało się zrobić z niego kulki. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju na złoto, po czym odsączać na papierze.

Wodę z cukrem gotować przez 10 minut, a w międzyczasie dodać do niej kardamon, szafran i wodę różaną. Pączki zanurzyć w syropie na 10 minut, tak by nim dobrze nasiąknęły.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody