StoryEditorPrzepisy

Przepis na jabłka w cieście naleśnikowym

29.02.2020., 08:02h
Jabłka w puszystym cieście naleśnikowym z odrobiną cynamonu i cukru-pudru to pyszny deser nie tylko dla dzieci. Jak je przygotować?

Składniki potrzebne na jabłka w cieście naleśnikowym

  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cynamon,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 jabłka,
  • olej,
  • cukier puder.

Jak przygotować jabłka?

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne ze środka. Pokroić na plasterki o grubości około 5 mm. Oprószyć szczyptą cynamonu i cukrem. Do miski wsypać mąkę, dodać mleko, jajko, sól, łyżkę cukru oraz proszek do pieczenia i wymieszać mikserem.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Jabłka maczać w cieście i kłaść na patelni. Smażyć na rumiano z dwóch stron. Wyłożyć na ręcznik papierowy, aby osączyć nadmiar tłuszczu.
Układać na talerzu, posypać cukrem pudrem.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 00:12