StoryEditorPrzepisy

Przepis na karkówkę z jabłkami

15.05.2021., 08:05h
Karkówka też może zaskoczyć! Wystarczy nieco zmodyfikować tradycyjny przepis i dodać do mięsa soczyste, polskie jabłka - mała rzecz, a zupełnie zmienia smak dania. Jakich składników będziesz potrzebować do przygotowania karkówki z jabłkami na dzisiejszy obiad?

Składniki potrzebne na karkówkę z jabłkami

  • 700 g karkówki,
  • sól,
  • pieprz,
  • czerwona papryka,
  • majeranek,
  • olej,
  • 4 jabłka,
  • cebule.

Jak przygotować karkówkę?

 Karkówkę pokroić na plastry, lekko rozbić. Posypać przyprawami, polać olejem, natrzeć każdy plaster. Najlepiej mięso odstawić na około 3 godziny. Na patelni usmażyć każdy plaster mięsa przez około 5 minut z każdej strony i ułożyć w formie do zapiekania. Następnie podsmażyć pokrojoną w plasterki cebulę, ułożyć na mięsie.
Jabłka obrać, pokroić na osiem części i chwilę podsmażyć na tej samej patelni, co mięso i cebulę, i ułożyć w formie (chodzi o to, żeby jabłka były „obtoczone” w tłuszczu, inaczej będą wysychały. Zapiekać 60 minut w temperaturze 180°C pod przykryciem.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 12:47