Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na knysze z cebulą

Kategoria: Wieś i Rodzina
Przepis na knysze z cebulą
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 19.10.2019r.

To że pierogi są podstawą polskiej kuchni wie każdy. Dla smakoszy tej pysznej potrawy mamy propozycję w wersji bardziej egzotycznej. Prezentujemy przepis na knysze z cebulą - mała zmiana i doskonały pomysł na obiad.

Co jest potrzebne do przygotowania potrawy?

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
Składniki na farsz:
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 duże cebule
  • sól
  • pieprz
  • 1 żółtko

Jak przygotować knysze z cebulą?

Drożdże utrzeć widelcem z cukrem i mlekiem, dodać 4 łyżki mąki i odstawić do wyrośnięcia. Gdy zaczyn zacznie pracować, dodać resztę składników i zagnieść energicznie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Cebulę posiekać w kostkę, podgrzać na suchej patelni, poczekać, aż zmięknie i zacznie żółknąć, a następnie wlać olej i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem.

r e k l a m a

Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję cebuli. Pierogi sklejać w trójkątny kształt, bardzo dokładnie, aby nie rozkleiły się podczas pieczenia. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować po wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Piec 10–20 minut w temperaturze 180–200°C, aż nabiorą brązowego koloru.

Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

Widziałeś już nasze video "Do piernika! Weź udział w konkursie piernikowym TPR"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a