StoryEditorPrzepisy

Przepis na kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora

06.09.2019., 11:09h
Nie samym mięsem żyje człowiek! Zamiast klasycznego, niedzielnego schabowego czy klopsa proponujemy mniej kaloryczny i lżejszy zamiennik, który niczym nie ustępuje swoim mięsnym wersjom. Do jego przygotowania potrzebna będzie kasza jaglana i kalafior oraz kilka dodatkowych składników. Jak przygotować wegetariańskie kotleciki?

Składniki potrzebne na kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1/2 kalafiora,
  • 3 jajka,
  • bułka tarta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 garści słonecznika,
  • szczypta soli,
  • pieprz biały,
  • tłuszcz do smażenia.

Jak przygotować danie?

Kaszę opłukać na sitku i gotować w szklance wody. Kalafior umyć, podzielić na różyczki i gotować około 8 minut. Odcedzić, przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni.

Do ugotowanej kaszy dodać podprażone ziarna i wymieszać, dzięki czemu słonecznik zmięknie. Następnie dodać kalafior, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajka, przyprawy. Wymieszać.

Z masy formować niewielkie kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu.
Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. kwiecień 2024 15:01