StoryEditorPrzepisy

Przepis na kotlety z pęczaku i soczewicy

11.04.2021., 12:04h
Smaczny kotlet roślinny - czy to w ogóle może być smaczne? Ależ oczywiście! W dodatku zdrowe i niskokaloryczne. Nasza propozycja na kotlety z kaszy pęczak i soczewicy zachwyci nie tylko wegetarian.

Składniki potrzebne na kotlety z pęczaku i soczewicy

  • 100 g kaszy pęczak,
  • 200 g zielonej soczewicy,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka,
  • zioła prowansalskie,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Jak przygotować wegetariańskie kotlety?

Kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Soczewicę namoczyć na 2 godziny, opłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Kaszę wymieszać z soczewicą, dodać jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać. Z masy wyrobić nieduże kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 19:42