Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na kugel ziemniaczany

Kategoria: Wieś i Rodzina
Przepis na kugel ziemniaczany
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 13.10.2019r.

Czas na kuchnię żydowską! Podstawą tej kuchni jest przestrzeganie zasady koszerności, według której potrawy możemy podzielić na koszerne, czyli czyste i trefne. Bez wątpienia kugel ziemniaczany należy do tej pierwszej grupy. Przekonaj się sam!

Składniki na kugel ziemniaczany

  • 8 surowych ziemniaków
  • 3 cebule
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • masło lub olej do wysmarowania formy i zeszklenia cebuli


Jak wykonać potrawę?

r e k l a m a

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na sito. Cebulę obrać. Jedną z nich zetrzeć na tarce, a dwie drobno posiekać i zeszklić na oleju.

Odsączone ziemniaki przełożyć do miski, dodać cebulę i resztę składników. Wszystko dobrze wymieszać. Formę (keksówkę) wysmarować masłem i wylać do niej masę ziemniaczaną.

r e k l a m a

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec godzinę. Wierzch powinien być zrumieniony.


Katarzyna Kosmala

Zdjęcie: Katarzyna Kosmala

Widziałeś już nasze video "Do piernika! Weź udział w konkursie piernikowym TPR"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a