r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na kugel ziemniaczany

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 13.10.2019r.

Czas na kuchnię żydowską! Podstawą tej kuchni jest przestrzeganie zasady koszerności, według której potrawy możemy podzielić na koszerne, czyli czyste i trefne. Bez wątpienia kugel ziemniaczany należy do tej pierwszej grupy. Przekonaj się sam!

Składniki na kugel ziemniaczany

r e k l a m a

  • 8 surowych ziemniaków
  • 3 cebule
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • masło lub olej do wysmarowania formy i zeszklenia cebuli


Jak wykonać potrawę?

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na sito. Cebulę obrać. Jedną z nich zetrzeć na tarce, a dwie drobno posiekać i zeszklić na oleju.

Odsączone ziemniaki przełożyć do miski, dodać cebulę i resztę składników. Wszystko dobrze wymieszać. Formę (keksówkę) wysmarować masłem i wylać do niej masę ziemniaczaną.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec godzinę. Wierzch powinien być zrumieniony.


Katarzyna Kosmala

Zdjęcie: Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody