r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Przepis na łososia marynowanego gravlax

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 22.02.2020r.

Łosoś gravlax to danie pochodzące z kuchni skandynawskiej. W tłumaczeniu dosłownym z języka szwedzkiego oznacza "pogrzebanego łososia", a przyrządzenie go opiera się na zamarynowaniu ryby w soli, cukrze i koperku. Jak przygotować łososia gravlax?

r e k l a m a

Składniki potrzebne do przygotowania łososia marynowanego gravlax

  • 400 g filetów łososia,
  • 2 i 1/2 łyżki gruboziarnistej soli morskiej,
  • 1 łyżka cukru,
  • około 5 łodyżek zielonego koperku.
Składniki na sos:
  • 1/2 szklanki poszatkowanej rukoli,
  • 2 łyżki musztardy dijon,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny.


Jak przygotować łososia?

Wypłukać łososia, usunąć ości i płetwy. Wymieszać sól i cukier, posypać tą mieszanką łososia od strony bez skóry. Na wierzch położyć całe łodyżki koperku. Zawinąć w papier do pieczenia i włożyć do worka foliowego. Obciążyć czymś lekkim.

Pozostawić w lodówce na 1–2 doby, aby ryba nabrała smaku. Potem oczyścić jej powierzchnię i pokroić na bardzo cienkie plasterki bez skóry.

Wymieszać składniki na sos. Przed podaniem pozostawić na chwilę w lodówce, aby sos nabrał smaku.

Widziałeś już nasze video "KORYTARZ RATUNKOWY to dziecinnie proste!"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody