Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na na gofry gryczane ze śliwką

. .
Kategoria: Wieś i Rodzina
Przepis na na gofry gryczane ze śliwką
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 17.10.2021r.

Gofry z mąki gryczanej to zdrowsza, mniej kaloryczna alternatywa dla tradycyjnych gofrów. Dodatkowo idealnie sprawdzą się dla osób nie tolerujących glutenu, ponieważ mąka gryczana naturalnie go nie zawiera. To co umieścimy na gofrach zależy tylko od naszego nastroju, my jednak proponujemy skorzystać z sezonowych, pełnych witamin śliwek, którymi możemy cieszyć się jedynie sezonowo.

r e k l a m a

Składniki potrzebne na gofry gryczane ze śliwką

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 160 g mąki gryczanej,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego.

Dodatki:

  • 10 śliwek,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 3 łyżki miodu.

Jak zrobić bezglutenowe gofry gryczane?

Jajko ubić z cukrem, dodać mleko, olej oraz resztę składników na ciasto i wymieszać mikserem. Masa powinna być gęsta. Smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy.

Śliwki wypestkować i pokroić je na małe plasterki. Na gofrach układać plasterki śliwek, posypać posiekanymi orzechami i polać miodem.

Opracowała Kamila Dłużewicz na podstawie artykułu, który ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 41/2021 na str. 44. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.

Widziałeś już nasze video "KORYTARZ RATUNKOWY to dziecinnie proste!"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody