StoryEditorprzepisy

Przepis na pączki Babci Heli z Rancza Laszki

26.02.2021., 14:02h
Na autorskim kanale prowadzonym na YouTube przez Emilkę Korolczuk z Rancza Laszki, bohaterki serialu stacji Fokus TV „Rolnicy. Podlasie”, pojawił się film z przepisem na pyszne pączki Babci Heli. Jakich składników potrzebujemy?

Młoda rolniczka z Podlasia cieszy się dużą sympatią fanów serialu „Rolnicy. Podlasie”, a wielu  z nich śledzi jej losy i wyzwania związane z prowadzeniem gospodarstwa na jej profilu na Facebooku i na wspomnianym kanale na YouTube.

Receptura na pączki znana od 50 lat w rodzinie Emilki

W lutym na kanale pojawił się filmik, w którym babcia Emilki – Pani Helena – przestawiła przepis na przepyszne pączki według rodzinnego przepisu, który otrzymała od swojej mamy, a prababci Emilki. To oznacza, ze receptura ma już co najmniej 50 lat.

W pieczeniu pączków brały udział trzy pokolenia kobiet: Babcia Helenka, Mama Jola i Emilka.

Składniki

  • 1,5 kg mąki
  • 1l mleka
  • 2 kostki drożdży
  • Szklanka cukru
  • 15 żółtek
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 kielony wódki
  • Szczypta soli
  • 2 x cukier wanilinowy
  • Cukier puder

Nadzienie

  • Mak
  • Marmolada
  • Twaróg

Przygotowanie

Mak spłukać zimną wodą, aby nie był czarny, następnie sparzyć gorącą wodą i przemielić go np. przez maszynkę do mięsa.
Następnie przygotować rozczyn do pączków:
  1. Aby przygotować ciasto należy 1 szklankę mąki zaparzyć 3 szkl ugotowanego mleka. Resztę mleka pozostawić do ostygnięcia.
  2. Ukręcić żółtka z 3/4 szkl cukru i wymieszać je z cukrem waniliowym. 
  3. Do już schłodzonego mleka dodać drożdży i łyżkę cukru, całość wymieszać do rozpuszczenia. Odczekać kilka minut. 1/2 kostki margaryny rozpuścić.
  4. Do ciasta dodać drożdże z punktu 3. i wymieszać.
  5. Do tak powstałego rozczynu dodać ukręcone żółtka oraz pozostałą mąkę, wymieszać. Następnie dodać 2 kieliszki wódki oraz roztopiony tłuszcz. Całość znowu wymieszać. 
  6. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Obserwować i podusić, aby jeszcze bardziej wyrosło. Czynność powtórzyć 3 razy.
  7. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie ciasta, wyciąć np. kubkiem odpowiedni kształt, dodać nadzienie i uformować w kulkę.
  8. Rozgrzać tłuszcz i w nim smażyć przygotowane pączki. Na końcu obtoczyć je w cukrze pudrze.

Sposób przygotowania można podejrzeć na filmie dostępnym pod linkiem:  Pączki Babci Heli 

Życzymy smacznego!

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: screen YT Ranczo Laszki

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 07:29