r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na pączki Babci Heli z Rancza Laszki

Wieś i Rodzina przepisy
Data publikacji 27.02.2021r.

Na autorskim kanale prowadzonym na YouTube przez Emilkę Korolczuk z Rancza Laszki, bohaterki serialu stacji Fokus TV „Rolnicy. Podlasie”, pojawił się film z przepisem na pyszne pączki Babci Heli. Jakich składników potrzebujemy?

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Młoda rolniczka z Podlasia cieszy się dużą sympatią fanów serialu „Rolnicy. Podlasie”, a wielu  z nich śledzi jej losy i wyzwania związane z prowadzeniem gospodarstwa na jej profilu na Facebooku i na wspomnianym kanale na YouTube.

Receptura na pączki znana od 50 lat w rodzinie Emilki

W lutym na kanale pojawił się filmik, w którym babcia Emilki – Pani Helena – przestawiła przepis na przepyszne pączki według rodzinnego przepisu, który otrzymała od swojej mamy, a prababci Emilki. To oznacza, ze receptura ma już co najmniej 50 lat.

W pieczeniu pączków brały udział trzy pokolenia kobiet: Babcia Helenka, Mama Jola i Emilka.

Składniki

  • 1,5 kg mąki
  • 1l mleka
  • 2 kostki drożdży
  • Szklanka cukru
  • 15 żółtek
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 kielony wódki
  • Szczypta soli
  • 2 x cukier wanilinowy
  • Cukier puder

Nadzienie

r e k l a m a

  • Mak
  • Marmolada
  • Twaróg

Przygotowanie

Mak spłukać zimną wodą, aby nie był czarny, następnie sparzyć gorącą wodą i przemielić go np. przez maszynkę do mięsa.
Następnie przygotować rozczyn do pączków:
  1. Aby przygotować ciasto należy 1 szklankę mąki zaparzyć 3 szkl ugotowanego mleka. Resztę mleka pozostawić do ostygnięcia.
  2. Ukręcić żółtka z 3/4 szkl cukru i wymieszać je z cukrem waniliowym. 
  3. Do już schłodzonego mleka dodać drożdży i łyżkę cukru, całość wymieszać do rozpuszczenia. Odczekać kilka minut. 1/2 kostki margaryny rozpuścić.
  4. Do ciasta dodać drożdże z punktu 3. i wymieszać.
  5. Do tak powstałego rozczynu dodać ukręcone żółtka oraz pozostałą mąkę, wymieszać. Następnie dodać 2 kieliszki wódki oraz roztopiony tłuszcz. Całość znowu wymieszać. 
  6. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Obserwować i podusić, aby jeszcze bardziej wyrosło. Czynność powtórzyć 3 razy.
  7. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie ciasta, wyciąć np. kubkiem odpowiedni kształt, dodać nadzienie i uformować w kulkę.
  8. Rozgrzać tłuszcz i w nim smażyć przygotowane pączki. Na końcu obtoczyć je w cukrze pudrze.

Sposób przygotowania można podejrzeć na filmie dostępnym pod linkiem:  Pączki Babci Heli 

Życzymy smacznego!

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: screen YT Ranczo Laszki

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody