StoryEditorPrzepisy

Przepis na pasztet z pstrąga

19.01.2020., 07:01h
Domowy, pyszny pasztet kojarzy nam się zazwyczaj z pieczonym mięsem i aromatycznymi przyprawami. Dziś zaproponujemy trochę inną odsłonę pasztetu, w którym tradycyjne mięso zamienimy przepysznym wędzonym pstrągiem. Do wykonania dania potrzeba zaledwie 5 składników -  jak je zrobić?

Składniki potrzebne do przygotowania pasztetu z pstrąga

  • 80 dag wędzonego pstrąga,
  • 2 średnie cebule,
  • 1–2 kajzerki,
  • pęczek świeżego koperku,
  • 2 jajka.

Jak zrobić pasztet z pstrąga?

Cebulę zeszklić na maśle. Rybę sparzyć i obrać z ości. Mięso ryby zemleć z cebulą i wymieszać z żółtkami. Całość połączyć z namoczoną wcześniej bułką, dodać drobno posiekany koperek i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek.

Dobrze wymieszaną masę przełożyć do foremki i piec w piekarniku w temperaturze 190°C około 40 minut.

Pomysł i wykonanie: R. Nejman, tekst: K. Bieniecka-Drzymała,
Zdjęcie w artykule: M. Adamczewska. W zorganizowaniu sesji pomogła nam
restauracja Vine Bridge w Poznaniu.

Zdjęcie główne: Unsplash

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 19:46