Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na pieczony camembert z chutneyem z czerwonej porzeczki

. .
Kategoria: Wieś i Rodzina
Przepis na pieczony camembert z chutneyem z czerwonej porzeczki
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 07.08.2021r.

Pyszny smak pieczonego camemberta z żurawiną znają chyba wszyscy. To szybkie i bardzo proste danie nigdy nie zawodzi i zawsze smakuje. Proponujemy nieco zmodyfikować przepis i zamiast konfitury z żurawiny samodzielnie przygotować soczysty chutney z czerwonej porzeczki. Palce lizać!

Składniki potrzebne na pieczony camembert z chutneyem z czerwonej porzeczki

  • 2 kg czerwonej porzeczki bez szypułek,
  • 1 szklanka octu jabłkowego,
  • 2 cebule, gałązka rozmarynu,
  • po 1/2 łyżeczki: zmielonych goździków, ziela angielskiego, cynamonu, pieprzu,
  • substancja zagęszczająca, np. pektyna, na 2 kg owoców,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 sery camembert.
     

Jak przygotować pieczone camemberty?

r e k l a m a

Porzeczki oddzielić od zielonych szypułek i wypłukać. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i zalać octem. Dodać pokrojoną drobno cebulę. Gotować, aż owoce się rozpadną, a cebula zmięknie.

Dodać przyprawy oraz gałązkę rozmarynu, gotować razem około 30 minut. Wyjąć gałązkę, dodać pektynę (jeśli ktoś woli rzadki sos, można pominąć dodanie pektyny) i postępować zgodnie z instrukcją na jej opakowaniu.

r e k l a m a

Przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut. Camembert przełożyć na blachę piekarnika i piec 15–20 minut w temperaturze 180°C. Podawać z chutneyem.

Widziałeś już nasze video "Do piernika! Weź udział w konkursie piernikowym TPR"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a