Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na pieczony camembert z chutneyem z czerwonej porzeczki

. .
Kategoria: Wieś i Rodzina
Przepis na pieczony camembert z chutneyem z czerwonej porzeczki
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 07.08.2021r.

Pyszny smak pieczonego camemberta z żurawiną znają chyba wszyscy. To szybkie i bardzo proste danie nigdy nie zawodzi i zawsze smakuje. Proponujemy nieco zmodyfikować przepis i zamiast konfitury z żurawiny samodzielnie przygotować soczysty chutney z czerwonej porzeczki. Palce lizać!

r e k l a m a

Składniki potrzebne na pieczony camembert z chutneyem z czerwonej porzeczki

  • 2 kg czerwonej porzeczki bez szypułek,
  • 1 szklanka octu jabłkowego,
  • 2 cebule, gałązka rozmarynu,
  • po 1/2 łyżeczki: zmielonych goździków, ziela angielskiego, cynamonu, pieprzu,
  • substancja zagęszczająca, np. pektyna, na 2 kg owoców,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 sery camembert.
     

Jak przygotować pieczone camemberty?

Porzeczki oddzielić od zielonych szypułek i wypłukać. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i zalać octem. Dodać pokrojoną drobno cebulę. Gotować, aż owoce się rozpadną, a cebula zmięknie.

Dodać przyprawy oraz gałązkę rozmarynu, gotować razem około 30 minut. Wyjąć gałązkę, dodać pektynę (jeśli ktoś woli rzadki sos, można pominąć dodanie pektyny) i postępować zgodnie z instrukcją na jej opakowaniu.

Przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut. Camembert przełożyć na blachę piekarnika i piec 15–20 minut w temperaturze 180°C. Podawać z chutneyem.

Widziałeś już nasze video "KORYTARZ RATUNKOWY to dziecinnie proste!"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody