StoryEditorPrzepisy

Przepis na piwne kęski z kurczaka

23.05.2021., 09:05h
Piwne kęski z piersi kurczaka to fantastyczny pomysł na smaczną przekąskę, zamiast kupnych smakołyków i chipsów. Sprawdzą się też jako część dania obiadowego, razem z pieczonymi ziemniakami i surówką. Są błyskawiczne i bardzo proste w wykonaniu. Jakich składników będziesz potrzebować?

Składniki potrzebne na piwne kęski z kurczaka 

  • 1 pierś z kurczaka,
  • olej do smażenia,
  • 2 szklanki piwa,
  • 2 jaja,
  • 3 szklanki mąki,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 3 ząbki czosnku.

Jak przygotować piwne kęski?

Pierś ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowaną porwać na drobne kawałki. Piwo, jaja, mąkę i szczyptę soli wymieszać mikserem. Mięso maczać w cieście, nakładać widelcem na patelnię i smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu na rumiano.

Wyjmować na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez oraz śmietanę i wymieszać. Podawać z sosem.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 11:31