r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na pyszną tartę z serem

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 06.04.2018r.

Składniki na ciasto: 200 g mąki, 60 g masła, 50 ml ciepłej wody, 1 jajko, 5 g suchych drożdży, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka cukru.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Składniki na masę szpinakową: 400–500 g szpinaku (może być mrożony), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól i pieprz.

Składniki na masę twarogową: 250 g wędzonego twarogu, 200 g śmietany 18%, 1 jajko, sól i pieprz, orzechy włoskie do dekoracji.

Wykonanie: Roztopić i ostudzić masło. Przygotować ciasto. Przesiać mąkę, dodać do niej drożdże, cukier, sól, ciepłą wodę, jajko i masło. Zagnieść ciasto. Wyrabiać, aż będzie elastyczne. Okryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.




Masa szpinakowa: czosnek przecisnąć przez praskę. Przesmażyć na maśle. Dodać pokrojoną drobno cebulę. Zeszklić cebulę, dodać szpinak. Przesmażać chwilę. Doprawić pieprzem i solą. Twaróg pokruszyć, dodać jajko i śmietanę. Wymieszać na jednolitą masę. Doprawić pieprzem i solą. Formę do tarty wysmarować tłuszczem. Dno i boki wyłożyć ciastem. Pierwszą wyłożyć masę szpinakową, następnie masę twarogową. Wierzch udekorować włoskimi orzechami. Tartę piec 25–30 min w temperaturze 190°C. Tarta najlepiej smakuje podana na zimno.




Przepisy i zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody