StoryEditorWiadomości rolnicze

Przepis na roladki pieczone ze szparagami

04.06.2020., 13:06h
Sezon na jedne z najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw trwa w pełni. Śpieszmy się, bo nie trawa on długo.  Najsmaczniejsze są te świeże, krótko po zebraniu. Szparagi były już zjadane przez starożytnych Greków, Rzymian i Egipcjan i odgrywały ważną rolę w symbolice. Zatem zajadajmy się nimi!

Składniki

  • podwójna pierś kurczaka,
  • pęczek świeżych zielonych szparagów,
  • 4 plastry boczku,
  • 4 plastry żółtego sera,
  • sól, pieprz.

Wykonanie

Szparagi odłamać w twardych miejscach i gotować dwie minuty.

Pierś podzielić na 4 części (kotlety), każdą lekko rozbić i posypać solą i pieprzem. Na każdej ułożyć plaster boczku, sera i pięć szparagów. Mięso zwijać w roladę i układać w naczyniu do zapiekania.

Piec pod przykryciem w żaroodpornym naczyniu przez ok. 50 minut w temp. 170°C. Pod koniec naczynie odkryć, aby roladki zrumieniły się.
Przepis na roladki pieczone ze szparagami



Smacznego!

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 20:40