StoryEditorPrzepisy

Przepis na sałatkę z polędwicy z indyka z truskawkami

27.06.2021., 09:06h
Sezon truskawkowy trwa w najlepsze! Korzystajmy więc z niego w pełni, robiąc dżemy, kompoty i piekąc pyszne ciasta. A w międzyczasie przygotujmy też lekką sałatkę z soczystą piersią indyka, której smak idealnie przełamie słodka, dojrzała truskawka. Do tego garść rukoli, delikatny dressing i letnia sałatka praktycznie gotowa. Smacznego!
Składniki na sałatkę:
  • 2 polędwice z indyka,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka,
  • curry,
  • pomidorki koktajlowe,
  • kilka truskawek,
  • garść rukoli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • awokado,
  • olej.
Składniki na sos:
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek.


Jak przygotować sałatkę z indykiem i truskawkami?

Mięso opłukać i natrzeć olejem, przetartym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec około 40 minut (można również w rękawie do pieczenia).
Odstawić na 20 minut do ostygnięcia, następnie pokroić na plastry, które należy układać na listkach rukoli.
Następnie ułożyć połówki pomidorów koktajlowych, kawałki truskawek, pokrojone na plastry awokado. Wymieszać składniki na sos i polać nim sałatkę.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 12:24