StoryEditorPrzepisy

Przepis na super ciasto – malinowa chmurka

24.08.2019., 06:08h
Dzisiejszy przepis na przepyszny deser trochę przypomina... triathlon. Czy to znaczy, że jest trudny? Nie, tylko na naszą chmurkę składa się kilka elementów.
Składniki na ciasto kruche: 
  • 3 żółtka,
  • 30 g cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1/2 kostki masła.
Galaretka z malinami: 
  • 500g malin,
  • 3 galaretki malinowe,
  • 3,5 szklanki wrzątku.
Składniki na krem śmietankowy: 
  • 0,5 litra śmietany 36%,
  • serek mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru.
Beza z migdałami: 
  • 3 białka,
  • 150 g cukru,
  • płatki migdałowe,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

 

Wykonanie: 

Składniki przeznaczone na ciasto kruche zagnieść, schłodzić w lodówce przez godzinę. Wyjąć i rozwałkować na standardową blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i piec ok. 20 minut w temp 190°C, a następnie wyjąc i ostudzić.

Galaretka z malinami: Galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki wrzątku. Przestudzić i wymieszać z malinami. Tężejącą galaretkę wylać na ostudzone ciasto. Gdy galaretka stężeje można przygotować krem śmietanowy. Ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, a następnie dodać mascarpone. Masę wyłożyć na galaretkę po upieczeniu bezy.

Beza migdałowa: Białka ubić do otrzymania sztywnej pianki. Dodać cukier stopniowo, aż do otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Formę odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów. Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka. Wystudzić. Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć delikatnie wystudzoną bezę. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.


Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 09:56