StoryEditorPrzepisy

Przepis na świąteczny miodownik z kremem z kaszy manny

19.12.2020., 13:12h
Podczas Świąt Bożego Narodzenia nie odmawiajmy sobie słodkich przyjemności. Miodownik z kaszą manną, inaczej nazywany ciastem czeskim, jest jedną z nich! Jak go przygotować?

Składniki potrzebne na świąteczny miodownik z kaszy manny

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 kostka masła,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • 2 jajka, szczypta soli.
Składniki na krem:
  • 8 łyżek kaszy manny,
  • 3 szklanki mleka 2%,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 kostka masła,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 1 cukier wanilinowy.
Składniki na polewę:
  • 1/2 kostki masła,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka wody.

Jak przygotować miodownik?

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 równe części, upiec 4 cienkie placki (około 15 minut w temperaturze 180°C, aż się zrumienią). Ugotować mleko, dodać cukier, cukier wanilinowy i kaszę. Zagotować, cały czas mieszając.

Masa powinna wyraźnie zgęstnieć (jak budyń). Wystudzić. Masło utrzeć na pu­szystą masę z cukrem pudrem. Dodać porcjami kaszę. Trzy blaty przełożyć kremem. Składniki na polewę zagotować. Gorącą wylać na wierzch ciasta. Przestudzone ciasto włożyć do lodówki.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 08:14