StoryEditorPrzepisy

Przepis na szparagi w cieście naleśnikowym

06.06.2020., 10:06h
Sezon szparagowy można uznać za otwarty. Jak w ciekawy i smaczny sposób wykorzystać szparagi w domowych przepisach? Proponujemy szparagi w cieście naleśnikowym z sezamem - idealne jako przekąska lub dodatek do obiadu. Jak je przygotować?

Składniki potrzebne na szparagi w cieście naleśnikowym

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • ok. 2 łyżki oleju;
  • dodatkowo: ziarno sezamu, olej do smażenia; pęczek szparagów.


Jak przygotować danie?

Szparagi odłamać od twardych części i obgotować przez ok.2 minuty. Odcedzić. Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe i wylać je na głębszy talerz. W drugim talerzyku przygotować ziarno sezamu.

Obgotowane szparagi trzymać za „główkę”, obtaczać w cieście naleśnikowym i posypywać sezamem. Samej główki nie obtaczać w cieście.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 11:58