StoryEditorPrzepisy

Przepis na Tapenadę

29.08.2021., 07:08h
Co kryje się pod nazwą tapenada? To nic innego jak popularna w regionie śródziemnomorskim pasta z oliwek, do której często dodawane są kapary, anchois oraz przyprawy. Jest idealnym smarowidłem na ciepłe grzanki lub chrupiącego, świeżego pieczywa. Jak zrobić prawdziwą tapenadę?

Składniki potrzebne na tapenadę z zielonych oliwek

  • 150 g oliwek zielonych,
  • 30 g kaparów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 filety z anchois,
  • 10 listków świeżej bazylii,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • sól,
  • 40 ml oliwy z oliwek.


Jak przygotować tapenadę?

Oliwki i kapary odcedzić na sicie i umieścić w blenderze. Dodać listki bazylii, sok z cytryny, przeciś­nięty przez praskę czosnek, anchois oraz oliwę z oliwek.

Wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę. Doprawić do smaku.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 14:11